Masakan Thailand lebih dikenali dengan makanan yang pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand . Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan , manis, masin, dan pahit.
Makanan Thailand biasnya terdiri dari sama ada satu hidangan ataupun nasi (khao dalam Bahasa Thai) dengan banyak hidangan saling melengkapi dihidang concurrently dan dikongsi oleh semua. Ia adalah kelazman untuk menghidang hidangan daripada adanya tetamu di sebuah meja.
Makanan Thailand terkenal dengan empat masakan serantau iaitu empat negara rantau; Utara, Timur Laut, Tengah dan Selatan, dimana setiap masakan berkongsikan makanan yang menyerupai makanan yang bersal dari Negara jiran seperti Burma, Loas (Utara), Kemboja dan Vietnam (Timur) serta Malaysia (Selatan)
Imannur Sabrina Binti Anuar merupakan sukarelawan yang akan melaksanakan Misi Menjelajah Pattani pada 18 Mac hingga 2 April 2020 sebagai Ajk Media Dan Telekomunikasi. Beliau juga mengambil jurusan Diploma Pengurusan Pentadbiran di UNISEL Shah Alam.
Post a Comment