![]() |
Garam laut yang tercemar dengan mikroplastik |
Makanan halal amat dititikberatkan dalam masyarakat Islam terutamanya di negara ini. Apa yang kita makan akan membentuk pemikiran.
Setiap kali orang memasak di dapur, mereka akan masukkan garam supaya ada rasa lemak. tukang masak akan memasukkan hanya secubit, tidak berlebih-lebihan. Seperti itu kehidupan kita, kita akan melalui pahit manis kehidupan.
Pernah atau tidak kita menyelidiki sumber makanan yang kita makan setiap hari? Garam laut dan hidupan laut kini dah tercemar dengan mikroplastik iaitu serpihan halus plastik yang dihancurkan. Perkara ini disebut oleh Encik Mohd Yusaimi Md Yusof yang merupakan Presiden sebuah badan bukan kerajaan, Pertubuhan Alam Sekitar Sejahtera Malaysia (GRASS MALAYSIA). Kita mesti pastikan makanan kita bukan sahaja halal tetapi juga akan memberi kesan yang baik terhadap diri kita.
Setiap kali orang memasak di dapur, mereka akan masukkan garam supaya ada rasa lemak. tukang masak akan memasukkan hanya secubit, tidak berlebih-lebihan. Seperti itu kehidupan kita, kita akan melalui pahit manis kehidupan.
Pernah atau tidak kita menyelidiki sumber makanan yang kita makan setiap hari? Garam laut dan hidupan laut kini dah tercemar dengan mikroplastik iaitu serpihan halus plastik yang dihancurkan. Perkara ini disebut oleh Encik Mohd Yusaimi Md Yusof yang merupakan Presiden sebuah badan bukan kerajaan, Pertubuhan Alam Sekitar Sejahtera Malaysia (GRASS MALAYSIA). Kita mesti pastikan makanan kita bukan sahaja halal tetapi juga akan memberi kesan yang baik terhadap diri kita.
Penulis bernama Muhammad Amin Bin Shahrudin merupakan aktivis sukarelawan Misi Jelajah Patani (MIMPI) pada 6 hingga 23 Ogos 2019 sebagai AJK Kebajikan. Beliau merupakan ahli, Grup Sukarelawan Darul Ehsan (DE VOLUNTEER). Mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Teknologi Maklumat dengan Pengurusan Rantaian Bekalan, tahun ketiga dari Fakulti
Komunikasi, Seni Visual dan Pengkomputeran, Universiti Selangor (UNISEL) kampus Bestari Jaya.
Post a Comment